domingo, 28 de diciembre de 2008

ALTRES INSECTES DEL ZOO

Aqui teniu una petita mostra d'altres insectes que hi ha al Zoo. Aquests son els que hem pogut identificar de moment, però n'hi ha molts més....

miércoles, 29 de octubre de 2008

NOVA ESPECIE DE LLAGOSTA




















Com veieu aquest cop no es tracte d´una papallona, es un saltamartins de la família dels Catantopidae, de la espècie Anacridium aegyptium, Linnaeus 1764.

El seu nom vulgar es Llagostot Egipci, i el exemplar vist era un jove (color verd i sense ales) parat en unes canyes, al hort del Zoo, al dia 8 de setembre.




















Once dies després es va trobar en el mateix lloc, un adult (color marró, y amb ales). Cap la possibilitat de que es tractes del mateix exemplar ja mudat.









































Es tracte d´una espècie considerada rara a Catalunya.

____________________
Fotos Jordi Fabregas.

martes, 21 de octubre de 2008

FITXES PAPALLONES

BUFA FORATS (Macroglossum stellarum)

La bufa-forats és un esfingid, igual que l'Esfinx de la mort. És una papallona que quan vola costa de dir que es tracta d'una papallona, ja que pot semblar un abellot (de fet, generalment tothom es pensa que ho és). Per això posem les 3 fotos; a la 1a podem veure com són les ales de la papallona si no les mou, però a l'hora d'observar-la, això rarament passa i normalment la veiem com a les altres 2 fotos, les quals hem posat per facilitar-ne la identificació. La 3a foto és la de l'eruga que, com totes les dels esfíngids te cua.

La bufa-forats fa uns 40-50 mm. d'envergadura i la podreu veure libant nectar com si fos un colibrí, volant a tota velocitat i sense parar de batre les ales. La bufa-forats, tot i ser una arna, és diurna.

martes, 14 de octubre de 2008

IDENTIFICACIÓ ERUGA

Recentment ens han 2 fotos diferents d'erugues per ajudar a identificar-les.
Doncs casualment eren de la mateixa espècie, l'Esfinx de la Calavera (Acherontia atropos).
La 1a fotografia és una forma de color molt estranya i la vam poder identificar gràcies al Constantí Stefanescu. Us posem les fotos per si algu en veu més...










jueves, 21 de agosto de 2008

NOVA ESPÈCIE

Una altra espècie trobada, la Leptotes pirithous ha estat vista a elefants.


lunes, 2 de junio de 2008

ERUGUES

Aquests són tres exemples d’especies de papallones que estem trobant al Jardí.
Els hem donat un lloc on anar creixent i evolucionant d’eruga a papallona, passant per l’estat de crisàlide i poder observar la seva metamorfosi pas a pas.
Ara és l’epoca de l’any on es comencen a fer notar les erugues i les papallones i és quan podem començar a veure resultats de la feina d’un any, i això és només el principi...


Gràcies de nou a tots per la vostra col·laboració!!!!!











domingo, 25 de mayo de 2008

PIERIDAE I

Dins les Pieridae podem trobar espècies com la Pieris brassicae, Pieris rapae (o Artogeia rapae), Gonepteryx cleopatra i Gonepteryx rhamni. Apart d'altres espècies de la família de les "blanques".


Pieris brassicae

"Blanca de la col". S'alimenta de plantes crucíferes com la col o el creixem de prat. És una potent migradora. Hiberna en forma de pupa.
Les erugues són gregàries als primers estadis, dispersant-se als últims.







































Pieris rapae (Artogeia rapae)

"Blanquita de la col". Dieta similar a la de la Pieris brassicae. Es diferencia d'aquesta en que és més petita i en que les taques negres de la punta de les ales són més petites.
Hiberna en forma de pupa.











GUIA

Pròximament anirem penjant al blog fitxes de diferents espècies que podem trobar pel Zoo.
En aquestes fitxes explicarem algunes dades sobre la seva biologia, així com algun tret de cara a la seva identificació.
Posarem els noms comuns de les papallones en castellà, ja que en català hi ha algunes espècies que no en tenen.

sábado, 24 de mayo de 2008

SABIES QUE?

LA Maculinea arion ÉS UN PARÀSIT DE LES FORMIGUES?


Maculinea arion


La papallona adulta posa els ous sobre el serpoll (Thymus serpyllum) o l’orenga (Origanum vulgare).
Durant els primers estadis la larva s’alimenta dels capolls de les flors de dites plantes, però en arribar al 4rt estadi, es deixa caure a terra i és recollida per formigues del gènere Myrmica (principalment Myrmica sabuleti), que pensen que és una de les seves larves i la porten cap al formiguer.

Un cop dins el formiguer la larva de la Maculinea arion s’alimenta de les larves de les formigues fins que completa del seu desenvolupament i surt del formiger en forma de papallona adulta.




viernes, 23 de mayo de 2008

jueves, 22 de mayo de 2008

MEMÒRIA

Ara farà un any es va pensar en un jardí on les papallones que hi havia hagut al Zoo es poguéssin alimentar i reproduir, ja que el nombre de papallones a la ciutat va disminuint a un ritme alarmant. Avui, aquest projecte ja ha pres forma. Després de veure quines eren les papallones de la zona (gràcies a uns registres on ha col·laborat tot el personal del Zoo) s’ha adaptat una àrea al Zoo Infantil amb un llac, amb plantes de les que s’alimenten les orugues de les diferents espècies, flors per a les papallones adultes i un reg gota a gota pel manteniment de les plantes. De totes les espècies descrites anys enrere a la zona, durant l’estiu i tardor del 2007 s’han vist sobretot Vanessa atalanta, Pieris brassicae, Pieris rapae, Lasiommata megera i Pararge aegeria. Ja hem vist alguna papallona pel Zoo a primers de Gener ( Vanessa atalanta, Lasiommata megera i una nova espècie, la llimonera Gonepteryx cleopatra), però esperem amb il·lusió l’arribada dels lepidòpters al Jardí de les Papallones.

GRÀFIQUES

Espècies vistes des del 02/03/2007 fins el 10/04/2008

















Avistaments de papallones segons època de l'any
des del 26-2-07 fins el 21-10-07


miércoles, 21 de mayo de 2008

ESPÈCIES DE PAPALLONES DEL ZOO

Algunes de les papallones més freqüents i més provables de veure al Zoo